Пещера-прозорец към Боаза

Прозорец към Боаза се крие високо в отвесния ляв (западен) долинен склон на Търговищкият проход.

Малката проходна пещера „Светлата дупка“ („Марината дупка„) се намира на стотици метри над прохода, разкривайки зашеметяваща панорама към Боаза, Преславската планина и Мисионис (Крумово кале). Видима е от пътя.

Дължината й е едва 5 метра, а височината варира – от 1,5 м. при „входа“ до 2,5 м. в „края“, след който е пропастта към Боаза. Предполага се, че сегашната пещера е остатък от понор, всечен в долнокредни мергелни варовици.

Как да достигнете до „Светлата дупка“ („Марината дупка“)

Най-лесният начин за достигане на пещерата е с автомобил през село Пайдушко (линк към Google Maps), разположено на 18 км. от гр. Търговище.

Непосредствено след табелата за вход в селото, ако идвате от с. Лиляк, се отклонявате по черен път вляво.

Продължавате движението си по черния път (подходящ за леки автомобили) и след 2,8 км. достигате до широка поляна с изградена беседка и заслон, които ще видите отдясно на пътя.

Движението по черния път продължава около 3 км.

Пътеката към пещерата не е маркирана, но след като изкачите билото ще се ориентирате лесно. Следва спускане надолу – около 200 метра, при което трябва да сте изключително внимателни и в никакъв случай да не предприемате след валеж.

Спускане към пещерата, примерен маршрут.

Последните метри преди входа на проходната пещера ще са най-трудни и изискващи концетрация.

СКРИТИТЕ съвети

  • Достъпът до пещера „Светлата дупка“ („Марината дупка“) не е препоръчителен след валеж.
  • Според много източници е възможно да достигнете пещерата по път, преминаващ покрай близката кариера. Не препоръчваме този маршрут, тъй като е възможно да не бъдете допуснати да преминете директно през кариерата, както и през последващото я стопанство за пъстърва; в района има и голям брой безстопанствени кучета.
  • Районът е местообитание на змии, включително отровни, подгответе се с високи обувки за преход. При спускане / обратно изкачване към / от пещерата внимавайте къде поставяте ръцете си.
  • Не опитвайте да изкачите свода над пещерата, не са налични никакви предпазни съоръжения.
  • Не се доближавайте опасно до края на пещерата… делят ви стотици метри от земята!
  • Пътеката, видима в лявата част на входа води до поредно опасно и необезопасено спускане, не рискувайте.
  • Търговище е подходяща начална точка за вашето посещение на пещера „Светлата дупка“ („Марината дупка“), както и останалите от СКРИТИТЕ забележителности в района, например – връх Фисек. Чудесно място за отсядане в града е Hotel Active Apartments. Успех 🙂

Имате допълнителна информация за пещера „Светлата дупка“ („Марината дупка“)? Нека допълним тази публикация с повече подробности, изпратете ни ги на адрес: info@skritite.com

error: ЗАЩИТЕНО СЪДЪРЖАНИЕ