Скални манастири – Невша

Силна енергия завладява всеки, достигнал скалните манастири, извисяващи се над село Невша. Сетивата се изострят, обстрелвани от аромата на килим от билки под краката, полъха на вятъра, крясъка на орлите и главозамайващата панорама. Времето тук не тече. Вперил поглед в изгрева или залеза, тук човекът чувства безтегловност.

Археологическият институт при БАН започва мащабно проучване на скалните манастири и скитове у нас през 1975 г. Най-голям е техният брой в Североизточна България. През 1976 г. и 1977 г. са проучени скалните манастири по дефилето на Провадийска река, където се намират 

Малкото було и Голямото було над село Невша

Над 50 са килиите и нишите в двата скални комплекса.

Поглед от гара с. Невша към Голямото було

Килиите в скалния манастир Малкото було, разположен на левия бряг на Провадийска река срещу рида Содола, са труднодостъпни. До тях се достига единствено с алпийска техника. На скалната стена при подножието на Малкото було има издълбани кръстове и рисунки. Сред най-интересните е изобразена сърна, пронизана със стрели (или копия).

Надпис и рисунка, скални манастири Малкото було, с. Невша
Рисунка, скален манастир Малкото було, с. Невша
Поглед от скален манастир Голямото було към близката ЖП – Гара на с. Невша.

Скален манастир Голямото було се издига на голям скален нос, разположен непосредствено над железопътната спирка на с. Невша. Скалният нос гледа на юг, а по западната и източната му фасади има над 40 килии и ниши. Повечето са силно ерозирали, но по някои от тях има следи от допълнителна обработка. По стените на Голямото було и в подножието им не са открити надписи и рисунки, но са намерени фрагменти от тънкостенна и глазирана кухненекса керамика, датирана от XII-XIV век. Изследванията Карел Шкорпил установяват, че на билото на огромния скален нос има останки от крепост. На източния хребет на Голямото було е открит каменен блок със средновековни български надписи.

План на най-големите килии и ниши в скалните манастири Малкото було и Голямото було

Кратък геоложки преглед
Голямото и Малкото було се намират в каньона на р. Провадийска на плато, наречено „Дюза“. Районът е защитена зона от 2006 г. за запазване на характерния ландшафт, включващ варовикови скални образувания и останки на средновековен скален манастир, както и опазване местообитанията на защитени видове. Долината на реката, в която се намират Голямото и Малкото було е образувана преди около 126 млн. години. Районът лежи върху меки кредоподобни варовици с дебелина около 50 метра и ронливи пясъчни и песъчливи варовици с дебелина, достигаща 25 метра. Те са образувани на дъното на плитко и топло море преди 83 – 89 млн. години. Над тях по билото на платото се разкриват 4 – 5 метра песъчливи варовици и около 3 метра здрави биогенни варовици с къснокампанска възраст. Този пласт коронясва релефа в по-високите плата като Дюза при с. Невша. Скалният венец над Невша е с височина около 20 m. Районът е с изключително красив ландшафт, предопределен от впечатляващите карстови форми и растителната покривка.

Защитени и приоритетни за опазване видове растения и животни край Скалните манастири в село Невша
Борзеанов игловръх (Alyssum borzaeanum), картъловиден карамфил (Dianthus nardiformis), тънкожилест пелин (Artemisia lerchiana), египетски лешояд (Neophron percnopterus), скален орел (Aquila chrysaetos), белоопашат мишелов (Buteo rufinus), орел-змияр (Circaetus gallicus), бухал (Bubo bubo), козодой (Caprimulgus europaeus), горска чучулига (Lullula arborea) и др.

Село Невша, как да стигнете до Скалните манастири Малкото було и Голямото було

Невша е село в община Ветрино, област Варна. Разположено е в непосредствена близост до магистрала „Хемус“, на 55 км от град Варна, 17 км от град Нови пазар, на 25 км от град Провадия и на около 35 км от град Шумен. На около 3 км южно от селото е разположена ЖП-гара Невша.

Легенда разказва, че името си селото получава по време на турското робство. В деня на сватбата си мома на име Нягоса е преследвана от турците. Защитавайки честта си, младото момиче скача от местността, която днес наричаме Голямото було. Името на района е даден, тъй като според легендата, именно булото на Нягоса спасява живота й, увивайки се около скалите.

Посочен е маршрутът, достъпен с автомобил. Посочената точка е мястото, където трябва да оставите автомобила си. Изображение: Google

Маршрут до Голямото було

 • След влизане в селото се движите само направо.
 • Достигате до центъра на с. Невша. Тук ще видите малка църква (ляво) и магазини (дясно).
 • Завивате надясно непосредствено след магазините.
 • Продължавате само направо.
 • Напускате селото и започвате изкачване по стар асфалтов път до достигане района на Голямото було.
 • По пътя нагоре има удобни места за почивка, ако се движите пеш. На няколко места са изградени пейки с маси, разкриващи невероятна панорама към селото.
 • Спирате при първото разклонение, когато сте на височината. Пътят към Голямото було е вляво, асфалтовият път продължава вдясно.
 • Непосредствено до асфалта вляво има голяма поляна, удобна за пикник.
 • Непосредствено до нея ще забележите и първите скални образувания – процеп, а южно от него и площадка за парапланеризъм.
 • За да достигнете големия скален нос на Голямото було продължавате по пътека, намираща се в гората вдясно преди скалния процеп.
 • Преходът през пътеката е около 15-минутен.
 • Пътеката не е маркирана, но трудно бихте я изгубили.
 • Ще достигнете до скалист район със своеобразни стъпала, след който пред вас ще се разкрие зашеметяващата гледка от Голямото було.

СКРИТИТЕ съвети

 • Не тръгвайте без да получите напътствия от местен жител. Попитайте за „Дюза“ или „Скалите“.
 • Любопитството убива! Не опитвайте да слезете от южния скален нос до килиите на Голямото було без осигуряване, алпийска техника, дори да откриете изсечената каменна стълба.
 • В района има змии, бъдете с дълъг панталон и подходящи обувки.
 • Препоръчваме обилното напръскване на репелент на откритите части на тялото.
 • В никакъв случай не се доближавайте опасно до ръба, дори, ако преследвате най-доброто селфи.
 • Не палете огън в близост до гората, в нея е единственият път към селото.

ГАЛЕРИЯ с поглед от ГОЛЯМОТО БУЛО

Популяризирането на описаните в това издание места ще допринесе за развитие на туризма и обогатяване на знанията, които имаме за нашата родина. Имате допълнителна информация за Скалните манастири до с. Невша? Нека допълним тази публикация с повече подробности, изпратете ни ги на адрес: info@skritite.com

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
http://www.skritite.com/skalni-manastiri-nevsha">
Twitter
YouTube
Instagram

Източници
– Кз Маргос, Ара, Изв. Нар. музей – Варна, 17, 1981, c. 112-118.
– Геоложки феномени, Фонд научни изследвания, Димитър Синьовски, Димка Синьовска

error: ЗАЩИТЕНО СЪДЪРЖАНИЕ