Връх Фисек

Връх Фисек е истинска скрита дестинация, край която е много вероятно да сте минавали. В подножието му е изграден едноименният микроязовир, разположен край пътя между Шумен и Търговище.

Фисек е вторият най-висок връх в Шуменското плато и трети в Дунавската равнина. От неговите 500,4 м. се открива невероятна панорама, която трябва да бъде видяна (при залез).

Върхът е най-високата част на почти идеален овален масив, който има още три високи точки, издигащи се рязко на повече от 300 метра над околната равнина.

Възвишението, изградено от горнокредни варовици и мергели, е изцяло покрито с гъста габърова и дъбова гора, а по вълшебните му поляни кипи горски живот. Склоновете са обсипани с редица защитените растения – орхидея “Смееща се пчела” (Ophrys bomybliflora), орхидея „Гълъб“ (Peristeria Elata), гръцка ведрица (Fritillaria graeca), в района на язовира – бял оман (Inula helenium), блатно кокиче (Leucojum) и много други.

В скалите гнездят орли, според местните от близките села, а своеобразната панорамна площадка на върха дава възможност за наблюдение на полета на различни видове водоплаващи птици.

В северното подножие на възвишението са различими останките на крепост, съществувала от IV в. пр. н. е. до около XIV век. Карел Шкорпил отбелязва в своите изследвания, че крепостта е имала 4 кули, а формата й е неправилелен четириъгълник с обща дължина на стените близо 600 метра.

Как да достигнете до връх Фисек

Изображение: Google Maps

Фисек (Фисека) е конусообразно възвишение в Североизточна България, Източната Дунавска равнина, области Шумен (източна част) и Търговище (западната част).

Най-лесно до върха се стига през село Черенча (линк Google Maps), разположено на няколко километра от главния път между Шумен и Търговище.

Непосредствено преди селото (ако идвате от главния път Шумен – Търговище) са видими стари постройки и черен път, който води до върха.

Пътят нагоре по възвишението е подходящ само за високопроходими автомобили! Не се подвеждайте по наличното зачакъляване, средната част е непроходима за леки автомобили, оставете автомобила си на широката поляна – предстои ви изкачване 🙂

Делят ви по-малко от три километра от поляната (на която оставихте автомобила!) до върха.

Налична е маркировка, а след няколко изкачвания и спускания и маркировъчни стрелки.

СКРИТИТЕ съвети

  • Преходът до връх Фисек не е препоръчителен след валеж.
  • Не се доближавайте близо до скалните хребети, възможни са срутвания.
  • Подгответе се с подходящи обувки.
  • Залезът посрещнете западно от първата площадка, на която има трибагреник. Вляво от него има пътека, водеща до по-ниска площадка без растителност.
  • Търговище е подходяща начална точка за вашето посещение на връх Фисек, както и останалите от СКРИТИТЕ забележителности в района, с които ще ви запознаем в следващи публикации. Чудесно място за отсядане в града е Hotel Active Apartments. Успех 🙂

Имате допълнителна информация за връх Фисек? Нека допълним тази публикация с повече подробности, изпратете ни ги на адрес: info@skritite.com

error: ЗАЩИТЕНО СЪДЪРЖАНИЕ